تفاوت کد بورسی و کد معاملاتی دو اصطلاحی است که در بازار سرمایه با وجود اینکه شباهتهایی با یکدیگر دارند ولی از تفاوت آنها نمیتوان چشمپوشی کرد. فرق کد بورسی و کد معاملاتی در این است که به عنوان مثال کد بورسی همانند کارت ملی و کد معاملاتی همانند شماره حساب بانکی است که میتوان چندین حساب بانکی داشت. در ادامه به فرق کد معاملاتی با کد بورسی، نحوه دریافت کد معاملاتی و روشهای دریافت کد بورسی میپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
کد معاملاتی توسط کارگزاریها به منظور شناسایی سرمایهگذار در سامانههای معاملاتی بورس به کار میرود. به عبارتی کد معاملاتی همان نام کاربری و گذرواژهای است که هر کارگزاری به صورت جداگانه در اختیار افراد قرار میدهد و هویت فرد در آن کارگزاری را مشخص میکند.
هر فرد پس از ثبتنام در کارگزاری و تکمیل مدارک مورد نیاز، این کد معاملاتی را دریافت میکند که امکان خرید و فروش سهام را به فرد سرمایهگذار میدهد.
معاملهگران هیچ محدودیتی هنگام ثبتنام در کارگزاریها ندارند و امکان دریافت کد معاملاتی از تمامی کارگزاریها وجود دارد اما نکته قابل توجه این است که انتقال سهام به کارگزاری دیگر یا به عبارتی تغییر کارگزار ناظر به درخواست سرمایهگذار امکانپذیر است.
پس از دریافت کد معاملاتی از کارگزاری موردنظر، میتوان به راحتی اقدام به معامله در بازار سرمایه کرد. اولین قدم پس از دریافت کد معاملاتی، واریز وجه به حساب کارگزاری است. پس از آن میتوان با استفاده از تحلیلهای فنی و بنیادی، بهترین سرمایهگذاری را انتخاب کرد و شروع به معامله کرد. ضروری است که با دانش کافی و اطلاعات بهروز، به فعالیت در بازار سرمایه پرداخت تا ریسکهای احتمالی آن را کاهش داد.
کد معاملاتی و کد اقتصادی دو اصطلاح متفاوت در بازار سرمایه هستند که هر کدام کاربردهای خاص خود را دارند. کد اقتصادی یک شناسه 12 رقمی برای انجام هرگونه فعالیت قانونی اقتصادی توسط شرکتهاست. کد اقتصادی به منظور خرید و فروش و خدمات مربوط به قرارداد و صدور فاکتور استفاده میشود.
در ادامه به تفاوت این دو میپردازیم:
کد بورسی یک شناسه منحصر به فرد همانند کد ملی برای هر فرد حقیقی یا حقوقی است. اولین قدم برای ورود به بازار سرمایه و انجام معاملات در بورس اوراق بهادار، دریافت کد بورسی است. کد بورسی ترکیبی از حروف و اعداد است که توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار وبه هر سرمایه گذار اختصاص داده میشود.
دریافت کدبورسی و سرمایهگذاری در بازار سرمایه، به افراد این امکان را میدهد تا بتوانند به طور مستقیم در بورس اوراق بهادار معامله انجام دهند. کد بورسی برای فعالیتهای سرمایهگذاری در بازار سرمایه لازم و ضروری است.
از مهمترین تفاوت کد بورسی و کد معاملاتی این است که کد بورسی بیشتر به عنوان یک شناسه یکتا عمل میکند، در حالی که کد معاملاتی بیشتر به عنوان یک شناسه برای معاملات استفاده میشود.
نحوه گرفتن کد بورسی به صورت گام به گام به شرح زیر است:
لازم به ذکر است فرد معاملهگر هنگام دریافت کد بورسی به صورت مستقیم از سامانه سجام، ملزم به پرداخت هزینه ثبتنام است؛ این در صورتی است که اگر در ابتدا به کارگزاری کاریزما مراجعه کند دیگر نیازی به پرداخت این مبلغ نیست و کاملا رایگان است.
سرمایهگذارانی که سالهای گذشته در بورس فعالیت میکردند یا افرادی که کد بورسی خود را فراموش کردهاند اکنون باید برای فعالیت مجدد در بورس، اقدام به استعلام کد بورسی خود کنند. سوالی که پیش میآید این است که روشهای استعلام کد بورسی چیست؟
برای استعلام کد بورسی میتوان از سامانههای آنلاین استفاده کرد. یکی از مهمترین سامانهها، سجام و درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه است. در ادامه به آن میپردازیم.
یکی از بهترین روش ها برای استعلام کد بورسی، ورود به سامانه ذینفعان بازار سرمایه به نشانی ddn.csdiran.ir است. درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه (DDN) سامانهای است که توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار به منظور ارائه خدمات الکترونیکی به فعالان بازار سرمایه تشکیل شده است. این سامانه به ذینفعان مختلف بازار سرمایه، از جمله سهامداران، ناشران، نهادهای مالی و نظارتی، خدمات متنوعی ارائه میدهد.
سامانه سجام (سامانه جامع اطلاعات مشتریان) سامانهای است که توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار به منظور جمعآوری اطلاعات مشتریان بازار سرمایه راهاندازی شده است. با ورود به بخش “ویرایش اطلاعات” در سامانه سجام به نشانی www.sejam.ir، امکان استعلام کد بورسی وجود دارد.
پس از ثبتنام در کارگزاری، میتوان اقدام به بررسی کد بورسی نمود. برای استعلام کد بورسی باید در ابتدا وارد سامانه یا پنل معاملاتی کارگزاری شد. همچنین در صورت فراموشی نام کاربری کد بورسی میتوان با پشتیبانی کارگزاری خود ارتباط گرفت.
همانطور که گفته شد تفاوت کد بورسی و کد معاملاتی همانند تفاوت کارت ملی و شماره حساب بانکی است. کد معاملاتی همان نام کاربری و گذرواژه است که در هر کارگزاری جداگانه ثبت میشود. کد بورسی یک شناسه یکتا و منحصر به فرد است که توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق صادر میشود، در حالیکه کد معاملاتی توسط کارگزاری به طور جداگانه به هر سرمایهگذار اختصاص داده میشود. هر فرد میتواند تنها یک کد بورسی داشته باشد اما محدودیتی در کد معاملاتی وجود ندارد. هر کد معاملاتی مختص به سامانه معاملاتی یک کارگزاری میباشد.
با دریافت کد بورسی، میتوان اسناد خزانه اسلامی(اخزا، سخا، سخاب) را خریداری کرد. این اسناد، ابزارهای مالی دولت هستند که برای تامین مالی پروژههای دولتی منتشر میشوند. با داشتن کد بورسی میتوان تمامی اوراق قابل معامله در سایت Tsetmc.com را صرفنظر از آن که نماد بورسی یا فرا بورسی است، معامله کرد.
به این نکته توجه کنید با ارائه کد معاملاتی و نام کاربری جهت انجام معاملات به فرد دیگری، ریسک سرمایهگذاری به شدت افزایش مییابد و به این صورت است که امنیت پایین میآید.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی تفاوت کد بورسی و کد معاملاتی پرداختیم. کد بورسی به عنوان یک شناسه یکتا برای هر فرد یا شرکت در بازار سرمایه عمل میکند و به هر شخصی که قصد ورود به بازار سرمایه و خرید و فروش اوراق بهادار را دارد اختصاص داده میشود. از سوی دیگر، کد معاملاتی برای انجام معاملات در سامانههای معاملاتی به کار میرود.
سوالات متداول
برای استعلام کد بورسی میتوان از سامانههای آنلاین استفاده کرد. یکی از مهمترین سامانهها، سجام و درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه است. همچنین از طریق پنل کاربری خود نیز میتوان اقدام به استعلام و فراموشی کد بورسی کرد.
کد بورسی و کد معاملاتی با یکدیگر کاملا متفاوت هستند. اگر کد معاملاتی خود در یک کارگزاری را در اختیار فرد دیگر قرار دهیم در معرض ریسک زیادی قرار میگیریم. کد بورسی از طرف سازمان بورس صادر میشود و یکپارچه و ملی است؛ این در حالی است که کد معاملاتی توسط هر کارگزاری به صورت جداگانه ارائه میشود.
با دریافت کد بورسی، میتوان اسناد خزانه اسلامی (اخزا، سخا، سخاب) را خریداری کرد. این اسناد، ابزارهای مالی دولت هستند که برای تامین مالی پروژههای دولتی منتشر میشوند.
کد بورسی یک شناسه منحصر به فرد همانند کد ملی برای هر فرد حقیقی یا حقوقی است. کد بورسی ترکیبی از حروف و اعداد است که توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار وبه هر سرمایه گذار اختصاص داده میشود.
سامانه جامع اطلاعات مشتریان که به اختصار سامانه سجام نامیده میشود. پس از ثبتنام در سامانه و احراز هویت در آن میتواند اقدام به دریافت کد بورسی کند.
نظر شما