چکیده: در این مقاله سعی کردیم تا به چند مورد از نشانههای مهم و رایج عملکرد نادرست این قطعه اشارهای بکنیم. دانستن این موارد جهت سالم نگهداشتن سیستم ترمز خودرو و درنهایت سرنشینان آن میتواند بسیار کمککننده و نجاتدهنده باشد.
لنت ترمز یکی از قطعات مهم و اصلی در سیستم ترمز اتومبیل است. عملکرد کلی این قطعه به این صورت است که در اثر تماس و ایجاد اصطکاک با دیسک ترمز، منجر به کاهش سرعت خودرو و در نهایت متوقفشدن آن میشود. با توجه به این تعریف، میتوان به اهمیت ویژه و حیاتی این قطعه در فرایند ترمزگیری اتومبیل پی برد. چرا که اختلال و درگیری لنت ترمز، میتواند خسارتهای مالی و جانی جبرانناپذیری را به همراه داشته باشد. در همین راستا، مطلبی آماده کردهایم تا با مطالعه آن بتوانید از مهمترین علائم درگیری لنت ترمز آگاهی پیدا کنید و بتوانید با تشخیص و تعویض بهموقع آن، از بروز حوادث پیشگیری کنید.
از علائم آشکار خرابی لنت ترمز، شنیدن صدای غیرطبیعی در هنگام فشردن پدال گاز است. این صدای ناهنجار زمانی شنیده میشود که قطعه بالایی لنت ترمز به سطح دیسک برخورد میکند و غالباً صدایی خرخرمانند را به گوشمان میرساند. در چنین مواقعی بهتر است در اسرع وقت اقدامات لازم جهت تعویض لنت را انجام دهید. در غیر این صورت ممکن است باعث آسیب دیده شدن بیشتر سیستم ترمز و به دنبال آن مجبور به پرداخت هزینههای بیشتر بشوید.
درصورتیکه با فشاردادن پدال ترمز، خودرو به سمت چپ یا راست کشیده شد، میبایست نسبت به خرابی و پایان عمر لنت ترمز اتومبیلتان حساسیت بیشتری نشان بدهید. خوب است بدانید که منحرفشدن خودرو به هنگام ترمز، صرفاً به دلیل خرابی لنت نیست و دلایل متعدد دیگری نیز میتوانند سبب بروز چنین اتفاقی بشوند. از جمله این دلایل میتوان به ساییده شدن لاستیکهای خودرو، نقص در جلوبندی و تنظیم نبودن باد تایرهای اتومبیل اشاره کرد.
جهت عیبیابی و تعیین علل انحراف خودرو از مسیر خود به هنگام ترمزگیری پیشنهاد میشود به یک مکانیک یا متخصص در این زمینه مراجعه کنید تا این موضوع برای شما بررسی بشود و همچنین بتوانید از سالمبودن تمام قطعات سیستم ترمز اتومبیل اطمینان حاصل کنید.
از دیگر نشانههای خرابی لنت ترمز، میتوان به روشنشدن چراغ هشدار لنت ترمز اشاره کرد. اغلب خودروها از چراغهای هشدار برای خیلی از قطعات مختلف ماشین برخوردار هستند. بار دیگر هم باید به این نکته اشاره کنیم که ممکن است عوامل دیگری در روشنشدن چراغ هشدار نقش داشته باشند؛ بنابراین بهتر است این مورد را با یک متخصص کاربلد در میان بگذارید تا در رفع این مشکل شما را یاری کند.
لرزش پدال ترمز به هنگام فشاردادن آن، از دیگر مواردی است که نشاندهنده فرارسیدن زمان تعویض لنت ترمز است. دلیل آن هم خمیده شدن سطح روتور ترمز بیان شده است. روتور، یک قطعه فلزی متحرک است که لنت در واقع با چفتشدن با این قطعه، سبب کاهش سرعت خودرو و یا توقف آن میشود. چنانچه در سطح روتور خمیدگی صورت بگیرد و از حالت صاف بودن خود خارج شود در زمان ترمزگیری، احساس ایجاد لرزش در هنگام فشاردادن پدال به شما دست میدهد.
دقت داشته باشید که در خودروهایی که مجهز به سیستم ترمز ABS هستند. لرزش پدال ترمز در هنگام ترمزگیری شدید و ناگهانی یک امر طبیعی و به دلیل عملکرد خاص سیستم ABS است. تنها در صورتی میتوان لرزش پدال را جزو علایم خرابی لنت حساب کرد که این اتفاق در هنگام ترمز عادی صورت بگیرد. درصورتیکه حدستان این باشد که این اتفاق به دلیل کارکرد نادرست لنت ترمز است؛ میتوانید با مراجعه به تعمیرگاههای معتبر این مشکل را حل کنید.
طبیعتاً انتظارمان این است که با فشاردادن پدال ترمز، خودرو بتواند در مدت زمان معمول و ایدهآل همیشگی خود توقف کند. درصورتیکه اخیراً احساس کردید که در زمان ترمزگیری زمان بیشتری صرف میشود تا خودرو از حرکت باز بایستد نیاز به بررسی لنت ترمز دارید تا از عملکرد صحیح آن مطمئن شوید.
لنت ترمز مانند هر وسیله دیگری طول عمر مشخصی دارد. عوامل متعددی میتوانند بر روی طول عمر آن تأثیرگذار باشند. از جمله این موارد میتوان به کیفیت مواد لنت امکو سمند، سبک رانندگی، عملکرد سیستم ترمز و غیره اشاره کرد. ساییده شدن لنت به مرور زمان اتفاق میافتد و بهآسانی و به صورت بصری قابل تشخیص است. در صورت ساییده شدن این قطعه، لازم است تا هر چه سریعتر به تعویض آن اقدام کنید.
برای تشخیص ساییدگی لنت ترمز، پس از اینکه چرخها را باز کردید، لازم است تا فاصله میان لنت و روتور ترمز را در نظر بگیرید. چنانچه این فاصله کمتر از 6 میلی متر باشد، نشان از فرسودگی لنت است که در این صورت تعویض به موقع آن بسیار ضروری است. همانطور که پیشتر اشاره کردیم، لنتهای بی کیفیت نیز میتوانند عامل ایجاد این وضعیت باشند. بنابر این اگر از کیفیت لنت خودروی خود مطمئن هستید، دلیل ساییدگی این قطعه را باید در موارد دیگر پیدا کنید.
قفلشدن ترمز، دلایل فراوانی میتواند داشته باشد. از رایجترین دلایل آن، فرسودهشدن لنت ترمز است. از دلایل مهم دیگر قفلشدن ترمز میتوان به کیفیت لنت تازه تعویض شده اشاره کرد. همانطور که میدانید لنتها همانند هر وسیله دیگری، در سطح کیفیت متفاوتی در بازار عرضه میشوند. لنتهای با سطح کیفیت پایین، عملکرد مناسبی ندارند و سبب میشوند تا ترمز قفل شود و کارکرد خود را از دست بدهد.
چرب شدن لنت ترمز، ممکن است یکی دیگر از علائم درگیری لنت ترمز خودرو باشد. این حالت به دلیل نشتی روغن اتفاق میافتد و باعث ایجاد اختلال در ترمزگیری میشود. توصیه میشود که در صورت بروز چنین اتفاقی، لنتها را با حلال شستوشو دهید. اگر با حلال نتوانستید مشکل نشتی را بگیرید؛ میبایست جهت تعویض لنت به متخصصین مربوطه و مراکز معتبر مراجعه کنید.
لنت ترمز یکی از شناختهشدهترین قطعات موجود در سیستم ترمز خودرو است. خرابی آن میتواند سبب بروز خطرات و حوادث ناگزیری بشود. پس چه بهتر است که از علایم فرسودهشدن این قطعه ارزشمند مطلع باشیم تا بتوانیم زودهنگام اقدامات لازم را برای تعمیر یا تعویض آن انجام بدهیم. در این مقاله سعی کردیم تا به چند مورد از نشانههای مهم و رایج عملکرد نادرست این قطعه اشارهای بکنیم. دانستن این موارد جهت سالم نگهداشتن سیستم ترمز خودرو و درنهایت سرنشینان آن میتواند بسیار کمککننده و نجاتدهنده باشد.
نظر شما